En dröm blir sann!

Ölbryggningen har funnits med oss sen 2014, men vi har hela tiden haft en dröm om att tillverka Svensk single malt whisky. Vi har nu påbörjat vår dröm. Vår färdiga whisky kommer gå under namnet Nyurundum, som är det gamla namnet för Njurunda. Symbolerna på vår logga är inspirerade av Burestenen, eller Nolbystenen som den heter.  Nolbystenen bär runor och kors från tiden vid kristendomens införande. Strax bredvid stenen finns ruinen av ett tidigt medeltida gårdskapell, flera vikingatida gravfält och tolv storhögar från folkvandringstiden, varav en är Norrlands största. Allt är en väldigt viktig del i Njurundas historia.

När vi tillverkar vår råsprit så börjar allt i bryggeriet. Bryggeriet ser till att laka ur korn till vår produktion av råsprit. Kornsorten som vi använder är Premium Distillers Malt ifrån Crisp Maltings i England. Vi använder två varianter av Premium Distillers Malt, både en orökt och en rökt variant. Det rökta kornet har en rökighetsnivå på 50 ppm. Mäsken jäser till en alkoholstyrka på ca 8%. Vårt mål är att tillverka två olika destillat, ett fruktigt icke rökigt destillat samt ett destillat som har en tydlig rökighet. I botten på båda destillaten finns en trevlig maltighet. Våra volymer kommer att vara väldigt begränsade. Ca 3000 liter råsprit per år och destillerat två gånger i vår iStill panna.  Efter första destillationen har vi ett lågvin på ca 30 % i alkoholstyrka. Efter andra destillationen har vi den färdiga spriten som har en alkoholhalt på 70%. Faten fylls sedan med en alkoholhalt av 60%. All lagring sker i vårt lagerhus som följer utomhustemperaturens variationer över året.

Under juli 2020 började vår fatförsäljning. Det finns ett stort intresse att äga ett fat med råsprit/whisky och vår tillgång är väldigt begränsad vilket gör att den som äger ett fat hos Bröderna Bommen kommer tillhöra en liten skara personer. Dessa personer kommer på nära håll och under familjära former kunna följa sitt fat under hela mognaden ifrån råsprit till färdig whisky. 

Erbjudandet om fatköp gäller för 30 liters ex-bourbonfat ifrån Thorslundkagge, som är Sveriges enda tunnbindarmästare. Kvalitén på faten är av yttersta vikt för oss på Bröderna Bommen, därför känns det väldigt bra att ha ett samarbete med just Thorslundkagge.

”För oss finns inga genvägar. Vi låter saker och ting ta tid. Eken måste få växa, timingen måste bli rätt. Vi väljer varsamt stockarna vi arbetar med. Vi vet att med naturmaterial, skickligt hantverk och tid kan vi binda trätunnor av högsta kvalité. Vi arbetar inte mot tiden utan med den.”  Thorslundkagge
 
Faten är på 30 l och har tidigare innehållit Bourbon. Bourbonfat ger smak och tillför dofter till den färdiga whiskyn, såsom karamell, kola, vanilj och tanniner från ekfaten. Vi tror att våra två olika typer av råsprit kommer utvecklas väldigt bra på dessa små bourbonfat. Vi kommer erbjuda en sorts fat men två olika typer av råsprit, rökigt eller orökt. Möjligheten finns också att blanda de två olika råspritssorterna för att göra lätt rökig råsprit. Detta görs i samråd med Bröderna Bommen.

Helt fantastiskt att du vill hänga med på resan mot färdig whisky. Nu åker vi!

/Bröderna Bommen

Kontakta oss gärna om ni har frågor och funderingar. Klicka här.


Klicka här för att ladda ner mer info om fatköp

loading...
loading...